JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

SOFTWARE

 • Ja vuoden 2018 ohjelmointikieli on: Python

  Tiobe-indeksi rankkaa eri ohjelmointikielet suosituimmuusjärjestykseen hakukonehakujen perusteella. Tammikuussa suosituin kieli oli entiseen tapaan java, mutta vuoden 2018 ohjelmointikieleksi Tiobe valitsi Pythonin.

 • Lähes joka toiselta Windows-käyttäjältä loppuu tekninen tuki

  36,9 prosenttia tietokoneista toimii tällä hetkellä Windows 7 -käyttöjärjestelmällä. Näiltä sadoilta miljoonilta käyttäjiltä loppuu tekninen tuki vuoden kuluttua, kun Microsoft lopettaa päivitysten jakamisen tammikuun 14. päivänä vuonna 2020.

 • Miljoonien Fortnite-pelaajien tiedot olivat vaarassa

  Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologies on julkistanut yksityiskohtia haavoittuvuuksista, jotka vaaransivat supersuositun Fortnite-taistelupelin pelaajien yksityisyyden ja rahat. Haavoittuvuudet on jo korjattu. Vaarassa oli lähes 80 pelaajan tiedot eri puolilla maailmaa.

 • Nyt yleistyy haittaohjelmien salakuljettaja

  Taitavasti naamioituva SmokeLoader nousi joulukuussa ensi kertaa tietoturvayhtiö Check Pointin globaalille haittaohjelmien Top 10 -listalle. Smokeloader on erikoistunut muiden haittaohjelmien salakuljettamiseen Windows-laitteille. Suomessa sitä ei vielä tavattu.

 • Digitaalinen kaksonen pelastaa suomalaisyritykset

  Digitaalinen kaksonen tarkoittaa tuotteen tai järjestelmän virtuaalista mallia, joka pitää sisällään kaiken fyysisestä sisarestaan saatavilla olevan tiedon. Digikaksonen lupaa mullistaa tuotekehityksen ja ylläpidon. Perjantaina Aalto-yliopistolla järjestetään DigiTwin-demopäivä, jossa projektista ja yritysten osallistumismahdollisuuksista kerrotaan enemmän.

 • Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

  Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

 • Windows-guru Laihon seminaarit Sulavalla

  Sulava Oy ja tunnettu Windows-asiantuntija Sami Laiho ovat aloittaneet yhteistyön. Laiho pitää Suomessa järjestettävät kurssinsa yksinoikeudella Sulavan kautta. Maaliskuun 15. päivä Laiho pitää lisäksi tunnetun Saminarium-seminaarinsa.

 • Seuraavaksi tulee Linux 5

  Vuoden vaihtuessa Linus Torvalds päätti kääntää uuden lehden Linux-ytimen versioinnissa. Uuden kernelin kehitys alkoi 4.21-nimellä, mutta Torvalds päätti tehdä sitä version 5.0. Ilman mitään todellista syytä, mies lisää.

 • Laskennallinen ajattelu helpottaa osaamiskuilua

  Nykynuoret käyttävät sujuvasti älykästä tekniikkaa, mutta osaavatko he ratkoa ongelmia? Ehkäpä kaikille lapsille pitäisi opettaa tietotekniikasta tuttua laskennallista ajattelua.

 • Piirikortin viat näkyviin aiemmin

  Lifecysle Insightsin tutkimuksen mukaan piirikorttisuunnitelmat joudutaan tekemään uusiksi keskimäärin 2,9 kertaa. Tämä tarkoittaa suunnittelujen myöhästymistä ja kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannuksia. Siemens-konserniin kuuluva Mentor Graphics esittää avuksi uusittua Xpedition-alustaa.

 • Koneoppiminen tuli sulautettavalle FPGA-piirille

  Piilaaksolainen Achronix tunnetaan sekä erittäin suorituskykyisistä Speedster-piireistä, että järjestelmäpiirille sulautettavista ohjelmoitavista eFPGA-piireistä. Nyt yhtiö on esitellyt neljännen polven sulautettavat Speedcore-ytimet, joilla suunnitteluihin saadaan tuotua erillinen koneoppimisprosessori.

 • Japanilaisyrityksellä salainen koodaustiimi Oulussa

  Oulusta löytyy osaajia, tiedetään jo maailmallakin. Tätä osaamista on moni ulkomainen yritys halunnut hyödyntää ja yksi niistä on japanilainen Rohm Semiconductor. Se perusti ohjelmistokehitysyksikön kaupunkiin jo vuonna 2014. Koki Okadan (kuvassa) johtamasta yksiköstä ei ole tosin suurta meteliä pidetty.

 • 300 koodattua ratkaisua 48 tunnissa

  Junction 2018 -hackathon järjestettiin viikonloppuna Aalto-yliopiston kampuksella. Innovaatiokilpailuun otti osaa 1200 koodaria, muotoilijaa ja bisnesosaajaa, jotka kehittivät yli 300 ratkaisua yritysten ja organisaatioiden haasteisiin. 20 000 euron pääpalkinnon voitti suomalainen tiimi, joka kehitti sovelluksen sähköautojen latauspisteiden vuokraamiseen.

 • 10 suomalaisopiskelijaa lähtee Huawein oppiin Kiinaan

  Huawei julkisti tänään globaaliin Seeds for the Future -ohjelmaan valitut tieto- ja viestintäteknologia-alan suomalaisopiskelijat. Kymmenen opiskelijan ryhmässä on edustusta seitsemästä korkeakoulusta eri puolilta Suomea. Opiskelijat lentävät Pekingiin ja Shenzheniin tutustumaan ICT-alan uusimpiin innovaatioihin ja kiinalaiseen kulttuuriin.

 • Mitä IoT-rauta vaatii?

  Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

 • Ledinelikko näyttää koko väriskaalan langattomasti

  Neljästä ledistä koostuvan ryhmän väriä voidaan säätää langattomasti 16-bittisen PWM-piirin avulla. Sovellusta varten rakennettu RGBA-väriensekoituskortti sisältää kapasitiiviset liukusäätimet värille ja kirkkaudelle. Demokorttia voidaan ohjata myös PC- tai Android-sovelluksella BLE-yhteyden kautta.

 • Bluetoothin isoin parannus tulee nyt piireinä

  Bluetooh-standardista hyväksyttiin viime vuonna uusi 5-standardi, joka toi esimerkiksi nopeamman 2 megabitin datayhteyden sekä selvästi aiempaa pidemmän kantaman. Standardin suurin julkistus teollisuuden sovelluksissa oli kuitenkin tuki mesh-tyyppisille verkoilla ja nyt tämä toiminnallisuus alkaa tulla laajasti tarjolle piirisarjojen muodossa.

 • Oulussa kisataan webbisivujen koodaamisessa sokkona

  Oulussa otetaan jälleen mittaa front-end-koodareista Bitfactorin Code in the Dark -tapahtuman merkeissä. Halloween-teemainen kisa järjestetään perjantaina Alppimajalla.

 • Huawei ei paljasta lippulaivansa saloja

  Huawein uusi Mate 20 Pro kerää kehuja maailmalla. Laite on teknisesti melkoinen taidonnäyte, mutta kaikkia sen yksityiskohtia Huawei ei paljasta. Paljon laitteen tekniikasta perustuu kuitenkin Huawein HiSilicon-ryhmän omaan suunnitteluun.

 • Miten suunnitella ohjelmoitava osuus ASIC-piirille?

  Achronixin ohjelmoitavalla eFPGA-lohkolla voidaan ohjelmoitava logiikkarakenne toteuttaa ASIC-piirillä siten, että loppukäyttäjä pystyy sovittamaan tai päivittämään ASIC-piirinsä toimintoja kenttäasennuksen jälkeenkin. Tämän tyyppinen joustavuus lisää merkittävästi ASIC-piirien sovellusaluetta tukemalla niiden päivitettävyyttä muuttuvien standardien ja algoritmien mukaisiksi.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2