JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 • Salasanoille pitää löytää korvaajia

  Tietoturvayhtiö Nixu juhli jo 30-vuotist taivaltaan tällä viikolla. Toimitusjohtaja Petri Kairinen odottaa tekoälystä paljon apua kyberturvan kehittämisessä. – Yritysten pitäisi löytää salsanoja turvallisempia ja käytettävämpiä ratkaisuja. Tällaisia ovat esimerkiksi biometrinen tunnistautuminen, kertakäyttöiset salasanat ja sertifikaattipohjaisuus, Kairinen evästää.

 • Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

  Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

 • Wifi-häiriöennustaja voitti Elisan tekoälykilpailun

  Elisan AI Co-Creation -kilpailun voittaja ratkottiin tänään Slush-tapahtumassa. Kolmen finalistin joukosta voittoon nousi Lifemote, joka palkittiin 50 000 euron pääpalkinnolla. Lifemote kehitti järjestelmän, joka ennustaa kodin WiFi-yhteyksien häiriötilanteet jo ennen kuin niistä syntyy todellista ongelmaa asiakkaalle.

 • Koneoppiminen tuli sulautettavalle FPGA-piirille

  Piilaaksolainen Achronix tunnetaan sekä erittäin suorituskykyisistä Speedster-piireistä, että järjestelmäpiirille sulautettavista ohjelmoitavista eFPGA-piireistä. Nyt yhtiö on esitellyt neljännen polven sulautettavat Speedcore-ytimet, joilla suunnitteluihin saadaan tuotua erillinen koneoppimisprosessori.

 • Maailman tihein IoT-verkko – 1500 radiota kuutiometrillä

  Suomalainen Wirepas on yhdessä Nordic Semiconductorin kanssa toteuttanut tiettävästi maailman tiheimmän IoT-verkon. Wirepas onnistui ahtamaan 1500 paristokäyttöisen solmun mesh-verkon yhden kuutiometrin tilaan.

 • Japanilaisyrityksellä salainen koodaustiimi Oulussa

  Oulusta löytyy osaajia, tiedetään jo maailmallakin. Tätä osaamista on moni ulkomainen yritys halunnut hyödyntää ja yksi niistä on japanilainen Rohm Semiconductor. Se perusti ohjelmistokehitysyksikön kaupunkiin jo vuonna 2014. Koki Okadan (kuvassa) johtamasta yksiköstä ei ole tosin suurta meteliä pidetty.

 • Slush täytti messukeskuksen – voiko ajatuksilla ohjata laitteita?

  Suomen ja koko Euroopankin tärkein startup- ja sijoittajatapahtuma Slush alkoi eilen Helsingin messukeskuksessa. Tapahtumassa kuultiin mielenkiintoisia raapaisuja eli pitchejä tekniikoihin, joista uudet yrityksen alut odottavat omaa läpimurtoaan.

 • Oululainen älysormus voi iskeä kultasuoneen

  Oululainen Oura tunnetaan unen laatua seuraavasta älysormuksestaan. Eilen illalla yhtiö kertoi uudesta rahoituskierroksestaan, jonka jälkeen rahoitusta on kerätty yli 20 miljoonaa dollaria. Lisäksi mukaan on lähtenyt nimekkäitä sijoittajia, kuten Dellin perustaja Michael Dell. Ouran suunnitelmissa on iskeä tiukasti terveyden seurannan mullistukseen, joka on käynnistymässä kaikkialla.

 • Suomessa läpimurto: lautta kulki täysin autonomisesti

  Merenkulun saralla tehtiin tänään merkittävä kokeilu, kun autonomisesti ohjailtu lautta-alus kulki Paraisten ja Nauvon välillä. Suomi kuuluu merenkulun automaatiokehityksen kärkijoukkoihin. Kokeilun suorittivat Rolls-Royce ja valtio-omisteinen Suomen Lauttaliikenne -konserni Finferries.

 • Linux-koodia siivotaan törkeyksistä

  Linuxissa on siirrytty uuteen, poliittisesti korrektiin aikaan. Osana Code of Conduct -projektia koodaajat haluavat siivota kernelin koodia kiro- ja muista siivottomista sanoista, joita koodin kommenteista löytyy. Tämä johtaa myös uudenlaisiin ongelmiin.

 • Yksi ainoa käyttöliittymä ei enää riitä

  Kun erilaisten tietoteknisten laitteiden määrä jatkuvasti kasvaa, yhä useammin käytössä on useita laitteita samaan aikaan. Nokia Bell Labsilla käyttöliittymiä tutkiva Tero Jokela tutki väitöstyössään, miten käyttöliittymät voisivat tukea paremmin monen laitteen yhteiskäyttöä.

 • Lämpö- ja kosteusdataa Sigfox-verkon kautta

  Kaukolämpötalojen huoneilmaa optimointiin ratkaisuja kotimainen Leanheat on lyöttäytynyt yhteen Sigfox-operaattori Connected Finlandin kanssa. Sisäilman mittaukseen Leanheat käyttää mm. Connected Finlandin AirWits lämpö- ja kosteusmittaria sekä Sigfox-liittymiä.

 • Linux ja RISC-V: Arm saa kovan haastajan

  RISC-V on avoimen koodin prosessorikäskykanta, jota voidaan käyttää samoilla periaatteilla kuin Linux-koodia. Nyt sitä ollaan liittämässä tiukasti yhteen Linuxin kanssa. Ensimmäistä kertaa Arm-arkkitehtuurille tulee vakava haastaja miljoonissa, jopa miljardeissa sulautetuissa laitteissa.

 • Teollinen internet mullistaa huollon ja ylläpidon

  Teollisesta internetistä tai IIoT:stä on puhuttu jo pitkään, mutta kyse on aidosti teknologioista, jotka tulevat mullistamaan organisaatioiden toiminnan. IIoT mullistaa niiden huollon, korjaamisen kuin ylläpidonkin.

 • Slushissa demotaan uudenlaista 5G-mobiilipelaamista

  Kännyköihin ladataan satoja miljoonia pelisovelluksia ja kyse on jättimäisestä bisneksestä. Bisnesmalli voi kuitenkin olla muuttumassa. Ensi viikolla Slush-tapahtuman yhteydessä Elisa ja Rovion tytäryhtiö Hatch Entertaiment demovat pilvimobiilipelaamista Elisan 5G-verkossa.

 • Data tekee autoilusta pian paljon turvallisempaa

  Jo lähivuosina tiellä liikkuvista autoista kerätään valtavat määrät dataa. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi tiesääpalveluissa, teiden kunnossapidossa ja robottiautojen hallinnassa. Viime kädessä tavoitteena on vähentää onnettomuuksia. Näitä mahdollisuuksia on tutkittu VTT:n koordinoimassa 5G-Safe-hankkeessa. 5G-Safe on toteutettu yhteistyössä mm. Ilmatieteen laitoksen, Destian ja koneoppimista hyödyntäviä keinoälysovelluksia kehittävän Unikien kanssa. Kyseessä on Business Finlandin rahoittama Challenge Finland -hanke.

 • Millä käyttöjärjestelmällä Marsiin mentiin? Windowsilla? Linuxilla?

  NASA kertoi eilen, että Insight-luotain laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle. Luotain onnistui myös lähettämään ensimmäisen kuvan punaiselta planeetalta. Mutta mihin käyttöjärjestelmään Insightin järjestelmät nojaavat?

 • 300 koodattua ratkaisua 48 tunnissa

  Junction 2018 -hackathon järjestettiin viikonloppuna Aalto-yliopiston kampuksella. Innovaatiokilpailuun otti osaa 1200 koodaria, muotoilijaa ja bisnesosaajaa, jotka kehittivät yli 300 ratkaisua yritysten ja organisaatioiden haasteisiin. 20 000 euron pääpalkinnon voitti suomalainen tiimi, joka kehitti sovelluksen sähköautojen latauspisteiden vuokraamiseen.

 • Microsoft kadotti Windows 10 -bugin

  Microsoft yritti työntää October 2018 -päivitystään Windows 10 -koneisiin, mutta paketin mukana jakoon meni myöskin ikävä bugi, jonka takia käyttäjien omia tiedostoja katosi. Omituista on se, että Microsoft tiesi asiasta. Jotenkin bugi silti katosi laadunvalvojien tutkalta.

 • Maailman turvallisin sulautettu muisti datalle ja koodille

  IoT-laitteissa ja toki muissakin teollisuuslaitteissa halutaan suojata dtaa ja koodia mahdollisimman tiukasti.  Taiwanilainen Winbond esitteli viime viikolla Electronica-messuilla flash-muistin, joka on markkinoiden ensimmäinen EAL5+-sertifioitu flash-muisti.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template