JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 • Transistoreja voidaan pian ohjata valolla

  Elektronisten järjestelmien hallitseminen valoaaltojen avulla jännitesignaalien sijaan on fyysikoiden unelma kaikkialla maailmassa. Näin päästäisiin petahertsien nopeuksiin. Elektronivirtauksien hallinta valon avulla metalleissa on kuitenkin ollut vaikeaa, koska metallit heijastavat valoaaltoja ja niiden sisällä oleviin elektroneihin ei voi vaikuttaa valoaalloilla.

 • Android-lippulaivat saavat merkittävästi lisää tehoa

  Jo ensi kesään mennessä useampi uusi lippulaivapuhelin Android-leirissä saa merkittävästi lisää suorituskykyä. Se perustuu Qualcommin uuteen Snapdragon 855 -piirisarjaan, jonka sandiegolaisyritys on esitellyt.

 • Nyt se tapahtui: kännykkäpiirin teho Intelin prosessorin ohi

  Qualcomm on esitellyt uuden Snapdragon-arkkitehtuuriin perustuvan prosessorin, joka lupaa Intelin suorittimia paremmat tehot kannettaviin tietokoneisiin. Snapdragon 8cx on samalla maailman ensimmäinen 7 nanometrin prosessissa valmistettu PC-suoritinalusta.

 • Nokian innovaatiopalkinto meni IoT-radiolle

  Nokia ilmoitti eilen avoimen innovaatiokilpailunsa eli Nokia Open Innovation Challengen voittajat. Ykköspalkinto ja satatuhatta dollaria meni montrealilaiselle Spark Microsystemsille, joka on kehittää erittäin vähävirtaista lähetin-vastaanotinta esineiden internetiin liittyvien laitteiden käyttöön.

 • Nokian tutkimuspalkinnot koneoppimiselle ja terahertsianturille

  Nokian Bell Labs -tutkimusorganisaatio on saanut valmiiksi tämän vuoden Bell Labs Prize -kilpailunsa, jossa etsittiin mullistavia uusia tekniikoita. Tänä vuonna pääpalkinnot menivät innovaatioille koneoppimisessa, terahertsianturin kehityksessä ja massiivisten IoT-verkkojen langattomaan lähetykseen liittyvässä teoreettisessa työssä. Kisan ensimmäisen sijan ja samalla sadantuhannen dollarin palkinnon voitti Princetonin apulaisprofessori Samory Kpofute.

 • Kvanttiprosessori askeleen lähempänä

  Oak Ridge National Laboratoryn (ORNL) tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän kvantti-informaatiota kuljettavien koodattujen fotonien hallintaan. Laboratorion Quantum Information Science -ryhmän tutkijat suorittivat erillisiä, itsenäisiä toimintoja samanaikaisesti kahdella kubitilla, jotka on koodattu eri taajuuksien fotoneihin. Tämä on keskeinen ominaisuus, kun kehitetään lineaarista optista kvanttilaskentaa.

 • Valonsäde 400 kertaa leveämmäksi

  Valoaaltojen käyttämistä datan siirtoon sähkövirran sijaan tutkitaan jo monilla aloilla. Monissa sovelluksissa kapeita valonsäteitä, jotka kulkevat näiden piirien läpi, on laajennettava huomattavasti, jotta ne voitaisiin liittää suurempien, sirun ulkopuolisten järjestelmien kanssa. National Institute of Standards and Technologyn (NIST), Marylandin ja Texaisn yliopistojen tutkijat ovat nyt kehittäneet erittäin tehokkaan muuntimen, joka laajentaa valonsäteen halkaisijaa 400-kertaisesti.

 • Kvanttiääniaalloilla erittäin tehokkaita antureita

  Nykyään tutkijoiden haasteena on saada herkät kvanttijärjestelmät pelaamaan yhteen mekaanisten järjestelmien kanssa, jotka ovat paljolti jo olemassa olevaa tekniikkaa. Chicagon yliopiston ja Argonne National Laboratoryn tutkijat ovat rakentaneet mekaanisen järjestelmän eli eräänlaisen pienen "kaikukammion" ääniaallolle. Aaltoa voidaan hallita kvanttitasolla kytkemällä se kvanttipiireihin.

 • Yhdellä antennilla 5G-dataa neljälle

  Fujitsun Laboratorioes-yksikkö ilmoittaa kehittäneensä ensimmäisen antennipaneelin, jolla voidaan samanaikaisesti palvella neljää 5G-käyttäjää 28 gigahertsin taajuudella. Antennipaneeli mahdollistaa yhteensä yli 10 gigabitin datakaistan.

 • Puolijohdeala matkalla ennätykseen

  129,8 miljardiksi dollariksi kirjattiin puolijohdealan kokonaismyynti vuoden kolmannella neljänneksellä. IHS-tutkimuslaitoksen mukaan kyse oli alan uudesta ennätyksestä. Puolijohteissa ollaan matkalla kohti alan historian kovinta vuosimyyntiä.

 • Älysormuksilla ja -rannekkeilla voi pian maksaa

  Elektroniikan miniatyrointi johtaa pian siihen, että hyvin pienillä puettavilla laitteilla voi tehdä ostoksia. Infineonin SECORA Pay W -alustalla saadaan maksuväline esimerkiksi rannekorusta, aktiivisuusrannekkeesta ja jopa älysormuksesta.

 • PC on nopeutunut hurjasti, muttei siitä syystä kuin luulet

  Uusimmat henkilökohtaiset tietokoneet ovat huomattavan paljon nopeampia kuin vaikkapa viisi tai kymmenen vuotta sitten. Nopeutuminen ei kuitenkin johdu ennen kaikkea prosessorien kiihtymisestä, vaikka silläkin on osansa asiaan. Suurin ”syyllinen” on muistiväylä.

 • Nokia Säätiöltä tunnustus oululaiselle mikroelektroniikan tutkimukselle

  Nokia Säätiö antoi eilen tämän vuoden tunnustuspalkintonsa Oulun yliopiston sähkötekniikan laitoksen johtajalle, mikroelektroniikan professori Heli Jantuselle. Säätiön mukaan Jantunen on kunnostautunut erityisesti uusien ICT-elektroniikan ratkaisujen kehittämisessä.

 • Tutkijat kehittivät magneettisen diodin

  Sussexin yliopiston johtamat tutkijat uhmaavat 1800-luvun fysiikan lakeja ja ovat kehittäneet magneettisen diodin konseptin. Tutkimuksen tulokset ovat ristiriidassa vakiintuneiden magneettikytkentöjen kanssa, jotka ovat lähtöisin Faradayn ja Maxwellin perusteista.

 • Samsung lisäsi tekoälyn kännykkäpiirilleen

  Applen ja Huawein puhelimien uudet tekoälyominaisuudet ovat ihastuttaneet monia käyttäjiä. Nyt suurin valmistaja Samsung vastaa haasteeseen uusimmalla Exynos-sarjan sovellusprosessorillaan. Sille on ensimmäistä kertaa lisätty oma, dedikoitu tekoälysuoritin.

 • Elektronin spin vihdoin hallintaan

  Spintroniikan edistymisen esteenä on ollut spinien hallinnan menetys. Asia on kiusannut tutkijoita jo vuosia. Nebraska-Lincolnin yliopiston fyysikot ovat tunnistaneet materiaalin, jonka kiteinen rakenne pystyy paremmin ylläpitämään elektronin spinin.

 • NB2-moduuli valmis myös 5G-verkkoihin

  Sveitsiläinen u-blox on esitellyt LTE-verkkojen IoT-moduulin, joka tukee valmistuvaa uutta LTE Cat NB2-standardia ja toimii kaikkialla. Moduulista on kehittäjille tarjolle versio Kiinaan. Toinen versio tulee NB-IoT-taajuuksia kaikkialla muualla. Moduuli on myös 5G-valmis.

 • Valo haltuun uusilla fotonikiteillä

  Duke-yliopiston tutkijat ovat demonstroineet rakenteita, jotka voivat ohjata valon fotoneja terävien kulmien ympäri ilman, että takaisinsironta aiheuttaa merkittäviä häviöitä. Kyseessä on tärkeä ominaisuus, joka tarvitaan, jos elektroniikkaa aiotaan korvata valoon tukeutuvilla rakenteilla.

 • Valitse hybridikondensaattori asiantuntevasti

  Kun polymeerihybridikondensaattoreita tutkii datalehtien perusteella, ne muistuttavat usein toisiaan kuin kaksi marjaa. Jos haluaa löytää parhaiten sovellukseensa sopivan komponentin, kannattaakin kiinnittää huomiota datalehtien lisäksi valmistajien ja jälleenmyyjien tarjoamaan asiantuntijuuteen. Eroja kyllä löytyy.

 • LG patentoi 16 linssin älypuhelinkameran

  Viimeistään nyt jokaiselle on selvää, että älypuhelin on tärkein kuvausväline ja itse asiassa kamera on hyvin usein laitteen tärkein osa. Hollantilainen LetsGoDigital raportoi, että korealainen LG on patentoinut älypuhelimen kamerarakenteen, jossa on peräti 16 linssiä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template