JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

DEVICES

Laitteet
 • Maailman pienin anturi herättää 3D-kasvontunnistukseen

  3D-kasvontunnistus älypuhelimessa on varsin monimutkainen prosessi. Ensin laitteen pitää aistia, että kasvot tulevat kameramoduulin ulottuviin. Sen jälkeen kasvot pitää valaista, kuvata ja verrata kuvan pisteitä tietokantaan. Nyt ams on esitellyt markkinoiden pienimmän anturin prosessin ensimmäiseen vaiheeseen.

 • Teollisuus-PC Raspberry Pi -kortilla?

  Raspberry Pi on suosittu kortti opiskelijoiden ja rakentelijoiden käsissä, mutta taipuuko alusta myös teollisuuden ohjauksiin? Ainakin saksalainen Kunbus uskoo niin. Yhtiö on esitellyt jo toisen polven RevPi-tietokoneen, johon löytyy myös DIN-kiskoon asennettavia versioita.

 • Tuhdisti ominaisuuksia pieneen 8-bittiseen

  Säännöllisin väliajoin analyytikot julistavat 8-bittisen mikro-ohjaimen kuolleeksi, mutta valmistajat ovat eri mieltä. Lisäämällä toimintoja ja ominaisuuksia myös edullisiin 8-bittisiin niiden käyttömahdollisuudet laajentuvat.

 • iPhone 6 oli huoltolistojen kärjessä

  Matkapuhelinten huoltopalvelua tarjoava iHelp Finland on listannut ne puhelinmallit, joita huollettiin ja korjattiin viime vuonna eniten. Listan kärkeen nousivat iPhone 6- ja iPhone 6S-puhelimet.

 • Langaton biohajoava virtausanturi verelle

  Stanfordin tutkijat ovat kehittäneet langattoman, akuttoman ja biohajoavan virtausanturin verelle. Erittäin herkkiä kosketusantureita muunnellen tutkijat ja lääketieteen osaajat kehittivät menetelmän kehon verenkierron seurantaan. Langattoman anturin ansiosta lääkäreiden on helpompi seurata esimerkiksi verisuonikirurgian onnistumista.

 • Kiintolevyille ahdetaan yhä enemmän dataa

  Läppäreissä ehkä suositaan jo flash-pohjaisia massamuisteja, mutta yritystallennuksessa ja palvelinkeskuksissa perinteinen mekaaninen kiintolevy jyllää edelleen. Levyjen kapasiteettia ollaan lisäksi edelleen kasvattamassa uusilla tekniikoilla.

 • Halpa kosketusnäyttö Raspberry Pi -kortille

  Raspberry Pi -korteille on tarjolla erilaisia lisäosi joka lähtöön. Kiinalaisessa verkkokaupassa myydään kortille koteloa, joka lisää 3,5-tuumaisen kosketusnäytön edullisesti. Tällä hetkellä pakettia myydään 16 dollarilla.

 • Metamateriaali virittää valon aallonpituuden

  Metamateriaalit voivat manipuloida sähkömagneettisia aaltoja, kuten näkyvää valoa. Nyt kansainvälinen tutkimusryhmä on luonut uuden metamateriaalien luokan, jota voidaan "virittää" valon värin muuttamiseksi. Tämä tekniikka saattaisi jonain päivänä mahdollistaa sirun sisäisen optisen tiedonsiirron. Sen avulla voidaan myös tehostaa kuituoptisia tietoliikenneverkkoja.

 • Kehitysalusta kahden radion IoT-laitteille

  Usein IoT-laitteissa on tarve siirtää dataa samanaikaisesti kahdella eri taajuudella ja protokollalla. STMicroelectronics on nyt esitellyt kehitysalustan, jolla saadaan nopeasti markkinoille esimerkiksi vähävirtaista Bluetoothia ja Sigfox-tekniikkaa tuleva laite.

 • Prosessori tunnistaa liikennemerkit

  Puolijohdeyritykset kehittävät kilvan ratkaisuja uusiin ADAS-järjestelmiin. Toshiba Electronic Devices & Storage Corporation on esitellyt lisensoitavan IP-lohkon, jolla voidaan lisätä Visconti-sarjan prosessorien kuvantunnistusominaisuuksia.

 • Qualcomm maksoi Applelle miljardin piirisopimuksesta

  Entiset parhaat kaverukset Apple ja Qualcomm keskustelevat nyt juristien välityksellä ja kiistan aikana on paljastanut myös entisiä liikesalaisuuksia. Qualcommin pääjohtaja Steve Mollenkopfin mukaan yhtiö maksoi vuonna 2011 miljardi dollaria saadakseen Snapdragon-kantataajuuspiirit Applen iPhone-puhelimiin.

 • Spintroniikan transistori lähempänä todellisuutta

  Vuonna 2017 Utahin yliopiston fyysikko Valy Vardeny kutsui perovskiittia ihmemateriaaliksi, joka mahdollistaa uuden sukupolven elektroniikan eli spintroniikalle ja hän seisoo yhä tämän väitteensä takana. Uusimmassa tiedejulkaisussa Vardeny ja kollegansa esittelevät kahta perovskiittiä käyttävää piirirakennetta, jotka tuovat spintroniikan transistorin yhden askeleen lähemmäksi todellisuutta.

 • Virtuaalinen käyttöliittymä laserilla mihin tahansa pinnalle

  Bosch Sensortec esitteli viime viikolla Las Vegasin CES-messuilla tekniikan, joka saattaa mullistaa monenlaisten kodin laitteiden ohjaamisen. Yhtiön demoama moduuli heijastaa laserilla virtuaalisen, interaktiivisen käyttöliittymäpinnan mille tahansa tasolle tai pinnalle.

 • Uutta tietoa suprajohteista

  Jo 1980-luvulla löydetyt korkean lämpötilan suprajohtimet eli kupraatit kumosivat teorian, että suprajohtavat materiaalit kuljettavat sähkövirtaa vain lähes absoluuttisissa lämpötiloissa. Vuosikymmenten ajan tutkijoita on kuitenkin hämmentänyt joidenkin kupraattien kyky suprajohtaa sähköä yli 100 Kelvinin lämpötiloissa. Nyt Yhdysvaltain energiaministeriön Lawrence Berkeleyn kansallisen laboratorion tutkijat (Berkeley Lab) ovat tuoneet esiin yhden kupraattien epätavallisista ominaisuuksista: ja vastaus tuli odottamattomasta lähteestä eli elektronin spineistä.

 • PPG- ja EKG-mittaus samalla moduulilla

  Sykettä voidaan mitata sekä sydämen lyönnin sähköpiikistä (EKG) tai optisesti PPG:llä (photoplesmythography), joka mittaa muutosta veren volyymissä sen laajentaessa laskimoita ja hiussuonia ihonalaisissa kudoksissa. Las Vegasin CES-messuilla Maxim Integrated esitteli moduulin, joka mittaa sykettä molemmilla tavoilla samanaikaisesti.

 • Laboratoriotason värianalyysi tulee kännykkään

  Spektriantureita on kehitetty pitkään ja myös älypuhelimeen sopivaa versiota useamman vuoden ajan. Nyt itävaltalainen ams on esitellyt AS7341-anturin. Sen avulla voidaan tuoda laboratoriotason väri- ja valoanalyysi myös kannettavaan laitteeseen kuten älypuhelimeen.

 • Kvanttipiste kutistaa mikronäytön pikselin

  Virtuaalitodellisuus- ja lisätyn todellisuuden laseissa on käynnissä kova tekninen kehitys. Englantilainen Plessey Semiconductors kertoi Las Vegasin CES-messuilla kehittävänsä yhdessä amerikkalaisen Nanoco Technologiesin kanssa tekniikkaa, jolla mikronäytöistä saadaan merkittävästi nykyistä tarkempia.

 • PC-tietokoneita myytiin viime vuonna lähes entiseen tapaan

  Viime vuonna myytiin 259,4 miljoonaa PC-tietokonetta. Takavuosien volyymeistä alalla ei enää edes uneksita, mutta toisaalta nyt pudotusta tuli Gartnerin mukaan edellisvuodesta vain 1,3 prosenttia. Neljännellä neljänneksellä PC-kauppa hidastui hieman enemmän. 68,6 miljoonaa myytyä konetta oli 4,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, joten valmistajat joutuivat pettymään joulumyyntiin.

 • Voisivatko MESO-piirit korvata puolijohteet?

  Intelin ja Kalifornian Berkeleyn yliopiston tutkijat etsivät yhdessä nykyisen transistoritekniikan korvaajaa ja valmistavat tietä uudenlaisille sähköisesti ohjattaville muisti- ja logiikkapiirille. Nykytekniikan korvaajiksi he ehdottavat uudentyyppisiä materiaaleja, joilla voidaan saavuttaa 10-100 kertaa energiatehokkaampi piiritekniikka kuin CMOS-prosessissa.

 • Tarvitaanko autossa nopeinta wifiä? Ilmeisesti tarvitaan

  Autoista on nopeaa vauhtia tulossa ”tietokoneita pyörillä”, joten niihin tuodaan nopealla tahdilla myös kulutuselektroniikasta tuttua tietotekniikkaa. Cypress Semiconductor esitteli Las Vegasin CES-messuilla ensimmäiset piirisarjansa, joilla autoihin voidaan uusi WiFi 6 -yhteys.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2