JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Huawein talousjohtaja Meng Wanzhoun pidättäminen USA:n hallituksen pyynnöstä oli vain yksi askel lisää USA:n ja Kiinan yhä kiihtyvässä kauppasodassa. Syytösten mukaan Wanzhou oli vastuussa Iranin vastaisten kauppapakotteiden rikkomiseen, kun Huawein tytäryhtiö Skycom Tech on myynyt laitteistoa Iranille vuosien 2009-2014 välisenä aikana.

Wangzhou on nyt vapaana takuita vastaan. Jännitteet maiden välillä ovat kuitenkin vain kiristymässä. Mutta onko kyse kauppasodasta vai siitä, että Huawein uskotaan ujuttavan takaportteja tukiasemiinsa ja vakoilevan kaikkia länsimaita?

MIT Technology Review´n mukaan amerikkalaisten suurin huoli on nimenomaan teknologinen. Lehden mukaan uskotaan, että Huawein tukiasemissa ja antenneissa on ”tappokytkin”, jolla Kiinan armeija saisi halutessaan verkkojen toiminta saadaan pysähtymään. Tämä pysäyttäisi samalla sähköverkot, pörssi- ja kauppajärjestelmät, liikennejärjestelmät ja käytännössä kaiken maan toiminnan kannalta elintärkeän infran.

Englannissa on vuodesta 2010 asti testattu Huawein verkkolaitteita ja etsitty epänormaalia toimintaa niistä. Tänä vuonna GCHQ-keskus ilmoitti, ettei se voi taata, ettei Huawein laitteissa ole takaportteja. Operaattorien verkkoihin asennettuina osa laitteista toimi toisin kuin testien aikana. Tukiasemiin voidaan tietysti syöttää uutta koodia testien jälkeen.

Kolmanneksi Huawein laitteissa on epäilty olevan takaovia, joiden avulla käyttäjien dataa voidaan vakoilla. Tämä on ollut operaattorien tärkein syy kieltää Huawein laitteiden käyttö, vaikkei konkreettisia todisteita asiasta olekaan esitetty.

Neljäs syy pelätä Huaweita on 5G-verkkojen suuri merkitys. Verkkojen myötä esimerkiksi autonomiset ajoneuvot tulevat keskustelemaan keskenään ja 5G:n avulla voidaan ohjata tehtaisen robotteja.

Viidenneksi syyksi MIT Technology Review mainitsee sen, että Kiina ja kiinalaisyritykset myyvät laitteita maihin, jotka ovat kauppasaarrossa. Kiinan on jatkuvasti korostanut, etteivät muiden maiden asettamat kauppasaarrot koske sen yrityksiä.

Kuudenneksi syyksi mainitaan Huawein riippuvuus Kiinan valtion johdosta. Huawei on toistuvasti kiistänyt yhteydet ja sanoo, ettei sillä ole varaa menettää asiakkaidensa ja kiinalaistuotteita käyttävien luottamusta. Toisaalta Huawein yritysrakenne on edelleen mysteeri ja yrityksen perustajan Ren Zhengfein tausta Kiinan armeijan tiedustelussa ei ole omiaan herättämään luottamusta.

Ensi alkuun Huawein ja ZTE:n hylkiminen näyttäisi satavan Ericssonin ja Nokian laariin maailman tukiasemamarkkinoilla. Nykykehitykseen sisältyy kuitenkin riskinsä. Ei ole mitään varmuutta siitä, ettei Kiinan valtio päätä kieltää länsimaisia toimittajia myymästä laitteitaan maan tietoliikennemarkkinoilla. Tämä olisi Ericssonille ja Nokialle valtava isku, sillä molemmilla on paljon miljardiluokan laite- ja aiesopimuksia kiinalaisoperaattorien kanssa.

Lue lisää: MIT Technology Review

Veijo Ojanperä

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2