JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Moni kehittäjä on tykännyt Macbookin ja Linuxin yhdistelmästä, mutta nyt tähän suhteeseen on tullut ongelmia. Uusissa Macbookeissa käytetty T2-turvapiiri näyttää estävän autentikoimattoman käyttöjärjestelmän lataamisen. Tämä on odotetusti aiheuttanut aika paljon närää Linuxistien parissa.

Viime kuussa esitellyiltä uusilta Macbookeilta löytyy toisen polven T2-turvapiiri, joka toimii perustana salatulla APFS-tallennukselle, turvakäynnistykselle ja Touch ID -tunnistukselle. Lisäksi piirille on integroitu monia järjestelmätoimintoja kuten kuvankäsittely, audio-ohjain ja SSD-levyn ohjain.

T2-piirillä on erillinen suojattu alue, johon tallennetaan Filevault-salauksen ja turvakäynnistyksen tarvitsemat avaimet. Periaatteessa rauta ei aja mitään koodia, jonka salausta ei ole ensin purettu ja allekirjoitettu T2-osiossa.

Aiemmin vastaavaa on kierretty muuttamalla koneen turvakäynnistysasetuksia, jolloin boot-jakso käytännössä jättää kysymättä asioita, joihin ei tule oikeita vastauksia. Tämä ei näytä uuden Macbookin kanssa toimivan. T2-piiri nimittäin estää pääsyn ”laittomilta” käyttöjärjestelmiltä koneen SSD-levylle. Macbookilla ei siis voi ajaa koneen kiintolevylle asennettua Linuxia.

Asiaa koskeva keskustelu on jo nyt saanut varsin kiihkeitä sävyjä eri puolilla verkkoa. Monella Linuxin ajaminen virtuaalihiekkalaatikossa ei näytä riittävän, joten ongelma on todellinen. Toisaalta T2-piiri sopii hyvin Applen omaan suljetun ekosysteemin pirtaan. Käyttäjän kannalta ongelmallinen kysymys on se, omistaako raudan ostaja oikeudet omaan rautaansa.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2