JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Viime päivät on kohistu siitä, että Kiinan epäillään istuttaneen amerikkalaisyritysten ja viranomaisten käyttämien verkkolaitteiden piirikorteille vakoilupiirejä. Amerikkalainen tietoturva-asiantuntija Adam Segal ei ihmetellyt tätä millään muotoa tänään CyberSecurity Nordic -tapahtumassa Helsingissä.

Segal toimii tietoturva-asiantuntijana valtioiden välisiä suhteita tutkivassa CFR- neuvostossa (Council of Foreign Relations). Hänen mukaansa Kiina on jo nyt aktiivisin toimija kybertekniikassa ja -vakoilussa. – Kiinan presidentti Xi Jinping on julkistanut, ettei kansallista turvallisuutta ole ilman kyberturvallisuutta.

Segalin mukaan Kiina näkee internetin kaksiteräisenä miekkana: toisaalta se mahdollistaa talouskasvun, mutta toisaalta valtion pitää varmistaa, että kansalaiset saavat oikeaa, hyväksyttyä tietoa. Siksi he ovat rakentaneet oman ”Kiinan palomuurinsa”. Tämän takia Alibaban kaltaiset yritykset joutuvat palkkaamaan kymmeniä tuhansia sensoreita, jotka poistavat epätoivotun informaation verkosta erittäin nopeasti.

Segalin mukaan kybertekniikka on maalle ennen kaikkea sotilasase. Konfliktissa Kiina haluaa kyberhallinnan, informaation hallinnan nopeasti. Ensimmäisenä. - Tämän takia Kiina testaa länsimaisia järjestelmiä jatkuvasti, löytyykö niistä aukkoja.

Olisiko Kiinan siis voinut ujuttaa vakoilupiirejä Applen ja Amazonin ja Pentagonin palvelinkorteille? Segalin mukaan ilman muuta. Kiinalaisosaaminen riittää tähän ilman muuta. – Ja vaikka tätä ei olisikaan nyt tapahtunut, on tällaista hakkeri-iskua pelätty pitkän aikaa.

Kiinan näkemys kyberturvallisuudesta eroaa länsimaisesta. Amerikkalainen lähestymistapa korostaa globaalia, avointa ja yhteensopivaa järjestelmää. Kiinan näkee asia päinvastoin. Avoimen sijaan maalla pitää olla kybersuvereniteetti. Internetiä pitää kontrolloida kuten mitä tahansa valtion kannalta keskeistä aluetta.

Ja mitkä työkalut sillä onkaan käytössä. Tiedeaineissa ja matematiikassa Kiinassa valmistuu joka vuosi kuusi miljoonaa ammattilaista. – Onkin aivan selvää, että vuoteen 2030 mennessä Kiinasta tulee tekoälyn supervalta. Ja kybervakoilun, Segal korostaa.

Entä ovatko kiinalaiset vaikuttaneet USA:n vaaleihin? Tätä Segal ei usko. - Heillä on parempia työkaluja vaikuttamiseen. Minusta on olemassa kahdenlaisia amerikkalaisyrityksiä: Niitä jotka Kiina on hakkeroinut ja niitä jotka eivät vielä tiedä sitä.

Toisaalta amerikkalaiset eivät ole sen kummempia. USA on hakkeroinut Petrobrasin öljy-yhtiön ja Huawein ”kansallisista syistä”. – Jostain syystä tätä pidetään Yhdysvalloissa jotenkin hyvänä hakkerointina teollisuusvakoilun eli pahan hakkeroinnin sijaan.

Segalin esitys oli erityisen ajatuksia herättävä aikana, jolloin meillä kiistellään siitä, pitäisikö viranomaisten saada seurata rikollisten dataliikennettä ilman oikeuden lupaa. Kybervakoilun suhteen suomalaiset ovat joko naiiveja tai typeriä.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2